Το web hosting και πως να κατανοήσετε τη σημασία του

Μόλις έχετε ιδρύσει την νέα σας επιχείρηση και είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα και να φτιάξετε ένα website για να πείτε στον διαδικτυακό κόσμο ότι είστε εδώ και έχετε κάτι να προσφέρετε. Έχετε βρει και έχετε αποκτήσει ένα ελκυστικό domain όνομα και τώρα… τι γίνεται μετά; Η απάντηση είναι ότι πρέπει να βρείτε web hosting για το site που πρόκειται να φτιάξετε. Τι σημαίνει λοιπόν αυτό και πως θα μάθετε τι είδους web hosting χρειάζεστε; Πρώτα ας αρχίσουμε με τα βασικά.

 Τι είναι τέλος πάντων το Web Hosting;

Με απλά λόγια, web hosting είναι ενοικίαση χώρου σε έναν web server. Ένα website δεν είναι απλά ένα όνομα domain, είναι μια συλλογή από αρχεία συνδεδεμένα μεταξύ τους με κώδικα HTML για να εμφανίζουν κείμενα και γραφικά σε υπολογιστή. Προκειμένου να δουν όλοι αυτή τη συλλογή από αρχεία που έχετε δημιουργήσει, θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε έναν υπολογιστή κάπου που έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε υπολογιστής μπορεί να κάνει τη δουλειά. Ένας web server είναι ένας υπολογιστής που διαθέτει ειδικό λογισμικό που του επιτρέπει να λαμβάνει αιτήσεις από το διαδίκτυο για αρχεία του website που έχει αποθηκευμένα και να στείλει τα αρχεία αυτά στο διαδίκτυο ώστε ο υπολογιστής που θέτει το αίτημα να μπορεί να τα εμφανίσει.

Μοιάζει με τον σερβιτόρο σε ένα εστιατόριο που παίρνει την παραγγελία σας και σας φέρνει το φαγητό που ζητάτε από την κουζίνα, εξού και το όνομα «εξυπηρετητής». Παράλληλα με την διασφάλιση ότι τα αρχεία σας μπορούν να εμφανιστούν στους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, ένας web server παρέχει και άλλες σημαντικές υπηρεσίες. Πρώτο και κύριο είναι η δυνατότητα να δημιουργείτε email διευθύνσεις βασιζόμενες στο όνομα domain που έχετε και να στέλνετε και λαμβάνετε email μέσω αυτών.

Επίσης ο web server έχει διάφορων τύπων λογισμικά εγκατεστημένα που επιτρέπουν στην ιστοσελίδα σας να τρέχετε προγράμματα, να δημιουργείτε και να διαχειρίζεστε βάσεις δεδομένων, να εμφανίζετε βίντεο, και να κάνετε πολλές άλλες λειτουργίες που μπορεί να βρείτε χρήσιμες. Σχεδόν κάθε είδους υπολογιστή μπορεί να λειτουργήσει ως web server, αλλά είναι το λογισμικό που διαθέτει εκείνο που τον κάνει server.


Όταν αγοράζετε web hosting, η μηνιαία πληρωμή που δίνετε πηγαίνει στην συνεχή συντήρηση και αναβάθμιση του λογισμικού και του εξοπλισμού του server, το κόστος για να βρίσκεται στο διαδίκτυο 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα σε ένα ασφαλές κέντρο δεδομένων, με γρήγορη και δυνατή σύνδεση στο διαδίκτυο, και στην αμοιβή των εξειδικευμένων ατόμων που κάνουν όλη αυτή τη δουλειά. Είναι απολύτως εφικτό για web hosting, να μετατρέψετε τον δικό σας προσωπικό ή της δουλειάς σας υπολογιστή σε web server αν πραγματικά το θέλετε, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ πιο οικονομικό να πληρώνετε κάποιον άλλον που είναι αφοσιωμένος στην παροχή αυτής της υπηρεσίας, με έναν πραγματικά αξιόπιστο τρόπο απ’ ότι να δοκιμάσετε να το κάνετε μόνοι σας.