Ποιες είναι ορισμένες από τις ορολογίες που θα πρέπει να γνωρίζω όταν επιλέγω web hosting;

Disc space ή Χωρητικότητα web hosting

Επειδή το website σας είναι μια συλλογή αρχείων που προσφέρονται και εμφανίζονται στο διαδίκτυο, θα πρέπει να αποθηκεύονται κάπου για ανάκτηση και γι’ αυτό καταλαμβάνουν χώρο. Κάθε web server έχει ορισμένο όγκο μνήμης σκληρού δίσκου για να μοιράσει και να προσφέρει στους πελάτες που φιλοξενεί.

Τυπικά, ο χώρος αυτός χωρίζεται σε πακέτα διαφορετικού επιπέδου ώστε όσο περισσότερο πληρώνετε, τόσο περισσότερο χώρο σας επιτρέπεται να καταναλώσετε για να αποθηκεύσετε στον σκληρό δίσκο του web server φωτογραφίες, ιστοσελίδες, βίντεο και οποιαδήποτε άλλα αρχεία θέλετε. Εάν το website σας γίνει μεγαλύτερο από τον χώρο που σας έχει δοθεί, θα πρέπει να αγοράσετε περισσότερο disc space από τον web hosting.

Bandwidth ή Μεταφορά Δεδομένων

Κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα website και βλέπετε μια σελίδα, μεταφέρετε ένα αντίγραφο των αρχείων που αποτελούν τη σελίδα, μέσω διαδικτύου από τον web server στον υπολογιστή σας. Εάν η σελίδα που βλέπετε αποτελείται από ένα αρχείο HTML μεγέθους 3 ΚΒ και τρεις φωτογραφίες μεγέθους 47 ΚΒ, 100 ΚΒ και 250 ΚΒ, τότε μόλις χρησιμοποιήσατε 400 ΚΒ bandwidth ή μεταφοράς δεδομένων, εφόσον αυτός είναι ο συνολικός όγκος δεδομένων που μόλις κατεβάσατε από τον web server για να δείτε αυτήν την σελίδα. Εάν το website σας εμφανίζεται περισσότερες φορές από τον συνολικό όγκο bandwidth που σας επιτρέπεται να έχετε, τότε το site σας μπορεί να πάψει να εμφανίζεται έως ότου ξεκινήσει η επόμενη χρεωστική περίοδος, ή μπορεί απλά να χρεωθείτε για τον επιπλέον όγκο δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε, ανάλογα με την πολιτική της εταιρείας web hosting Μπορείτε πάντα να αγοράσετε περισσότερο bandwidth καθώς αυξάνεται η κίνηση στο site σας.

 Uptime

Σε έναν ιδανικό κόσμο, κάθε web server θα πρέπει να είναι συνδεδεμένος και να λειτουργεί και να προσφέρει τις σελίδες σας στον κόσμο 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα για πάντα. Ωστόσο, οι web servers είναι υπολογιστές και όπως με κάθε άλλο μηχάνημα, μπορεί να συμβούν πράγματα που να τους κάνει να μη λειτουργούν, ή να παλιώσουν και να απαρχαιωθούν και να απαιτούν συντήρηση και επισκευή. Όταν ένας web server σας προσφέρει 99% uptime εγγυημένο χρόνο, εννοούν ότι ο web server θα είναι συνδεδεμένος και θα λειτουργεί κατά 99% της περιόδου χρέωσης. Εάν αποτύχουν να ανταποκριθούν στην εν λόγω εγγύηση, οι περισσότερες εταιρείες web host αποζημιώνουν με ένα συγκεκριμένο ποσοστό των χρημάτων σας, βάσει του χρόνου διακοπής που πραγματοποιήθηκε.

Στατιστικά Κίνησης

– Τα προγράμματα στατιστικών κίνησης website προσπαθούν να εντοπίζουν τους επισκέπτες στην ιστοσελίδα σας. Μπορούν να εντοπίσουν πόσες φορές έχουν επισκεφθεί το site σας, πόσους μοναδικούς επισκέπτες είχατε, και πόσοι επέστρεψαν πάνω από μία φορά, ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς σελίδες, από πού ήρθαν οι επισκέπτες σας, τι όρους αναζήτησης χρησιμοποίησαν στις μηχανές αναζήτησης, και πολλών ειδών άλλες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να σας φανούν χρήσιμες προκειμένου να προωθήσετε το site σας στο κοινό που στοχεύετε.

 Τα στατιστικά αυτά μπορούν να εμφανιστούν σε πίνακες, γραφικές παραστάσεις και διαγράμματα ανά ώρα, ημέρα, εβδομάδα ή χρόνο. Ορισμένα προγράμματα στατιστικής είναι καλύτερα από άλλα και προσφέρουν περισσότερα είδη δεδομένων, καλύτερες αναπαραστάσεις, ευκολότερη πλοήγηση ή άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά. Οι περισσότερες εταιρείες web hosting σήμερα προσφέρουν κάποιας μορφής προγραμμάτων στατιστικών κίνησης με τα πακέτα web hosting τους.

 

CGI Scripts

Αρκετα web hosting προσφέρουν μια ποικιλία από δωρεάν προγράμματα CGI με τα πακέτα τους. Πρόκειται για προγράμματα όπως hit counters, guestbooks, προγράμματα για φόρμες email, φορουμ και άλλα που επιτρέπουν στο website σας να εκτελεί συνηθισμένες επιθυμητές λειτουργίες.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά που σας προσφέρει ο πάροχός σας ή μπορείτε να ανεβάσετε και να εκτελέσετε προσαρμοζόμενα CGI script που έχετε γράψει οι ίδιοι ή κάποιος άλλος για να πραγματοποιήσετε διάφορες εργασίες όπως να κάνετε μια έρευνα ή να επεξεργαστείτε πληροφορίες πελατών ώστε να παράγετε μια αυτόματη προσφορά τιμής. Τα περισσότερα CGI script είναι γραμμένα σε συνηθισμένες γλώσσες προγραμματισμού όπως Perl, PHP, ή ASP.

Μπορείτε να ξοδέψετε αρκετό χρόνο προσπαθώντας να μάθετε όλα όσα υπάρχουν για το web hosting αλλά αν έχετε διαβάσει ως εδώ τότε έχετε εξοπλιστεί με τη βασική γνώση που χρειάζεστε προκειμένου να κατανοήσετε τι σας προσφέρουν οι διαφορετικές εταιρείες web hosting. Η επόμενη εργασία σας είναι να βρείτε τι χρειάζεστε και να ψάξετε να βρείτε εκείνον τον πάροχο που θα σας το δώσει σε καταπληκτική τιμή!